Mindfulness

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt, vanuit een vriendelijke houding.

Mindfulness is een veelbesproken onderwerp in de maatschappij en de media. Toch is niet altijd duidelijk wat mindfulness is. En wat het juist niet is. Ik vind het belangrijk duidelijkheid te scheppen, zodat je weet wat je kunt verwachten bij mijn trainingen. Daarom hieronder de essentie van mindfulness.

Bewust leven

Bij het beoefenen van mindfulness word je je meer bewust van je gedachten, emoties en lichaam. Je bent je bewust van wat zich bij je aandient, nu op dit moment. Hierdoor ontstaat meer ruimte om te genieten van het moment en tegelijkertijd inzicht om anders om te gaan met moeilijke situaties.

Stress

Door een scherper bewustzijn merk je stresssignalen vaak eerder op. Het mindfulness programma is dan ook wetenschappelijk bewezen effectief als stresspreventie. Doordat je stresssignalen eerder opmerkt, leer je omgaan met stressvolle situaties en momenten op een voor jou passende manier.

Midden in het leven

Mindfulness is kijken met open aandacht naar de gewone werkelijkheid. De binnen- en buitenwereld zoals die met je zintuigen waar te nemen is. Mindful leven gaat over ‘op een bewuste wijze midden in het leven staan’.

Balans

We zijn gewend aan veel doen, vaak op een doelgerichte manier. Hier is niks mis mee. Het is wel belangrijk om de balans te vinden tussen doen en niet-doen. Door te oefenen met niet-doen en vertragen zonder doel komt er een andere balans in je leven. Dit wordt vaak als zeer waardevol ervaren.

Ontspanning

Mindfulness gaat niet over ontspanning vinden. Het gaat over met een open houding kijken naar wat er is. Soms is dat ontspanning, soms niet. Waarom wordt er dan veel gesproken over ontspanning in relatie tot mindfulness? Een deelnemer verwoordde haar trainingservaring mooi: “Vooraf had ik meer ontspanning verwacht. Dit was niet helemaal hoe het kwam. Het was meer een soort acceptatie die ontspanning en rust geeft.”

Eigen wijsheid

Het uitgangspunt van mindfulness is dat je al de wijsheid zelf hebt, je hoeft niet te veranderen. Waar mindfulness bij kan dragen, is je meer bewust worden van jezelf. Edel Maex, een bekende Belgische mindfulness trainer, omschrijft het als volgt: “Mindfulness kan je misschien helpen om iets beter te leven met de persoon die je nu bent.” Een eerlijke beschrijving vol vertrouwen in jouw mens-zijn.

Benieuwd naar de trainingen?